Záplavy po dažďoch skomplikovali život zhruba 40 obciam Prešovského kraja

04.06.2006 Prešov

Prešov 4. júna (TASR) - Zhruba 40 samospráv Prešovského, Bardejovského, ale aj Staroľubovianskeho, Kežmarského a Svidníckeho okresu vyhlásilo po silných dažď...
Prešov 4. júna (TASR) - Zhruba 40 samospráv Prešovského, Bardejovského, ale aj Staroľubovianskeho, Kežmarského a Svidníckeho okresu vyhlásilo po silných dažďoch v uplynulých dňoch tretie stupne povodňovej aktivity.

Voda z korýt potokov a väčších tokov v spomínaných lokalitách vystúpila po silnom lejaku zo soboty na nedeľu z korýt a zaplavila suterény rodinných domov, pivničné priestory, dvory, záhrady a okolité polia. Pod vodou je aj terminál Slovnaftu v Kapušanoch pri Prešove. Kvôli valiacej sa vode v Toryse evakuujú rómsku osadu v obci Olejníkov v Sabinovskom okrese. V prípade ďalšieho prudšieho lejaku, exituje hrozba, že chatrče v spomínanej osade by mohla voda zaplaviť, resp. odniesť so sebou.
Situácia na východe Slovenska sa z hodiny na hodinu mení. Skomplikovať ju môžu ďalšie dažde. TASR o tom informoval zdroj z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a sabinovskí hasiči.

Vo viacerých obciach okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa starostovia vyhlásili dnes ráno III. stupeň povodňovej aktivity. Pretrvávajúce daždivé počasie zdvihlo hladiny miestnych tokov a voda sa miestami vyliala z korýt. Pri Obecnom úrade v Jurskom zaplavila cestu spájajúcu obec so susednou Holumnicou. Úsek je neprejazdný.
O desiatej hodine zasadala v Kežmarku obvodná povodňová komisia. \"Pred jej začiatkom sme prešli najviac ohrozené časti okresu. Do Holumnice sme prechádzali cez Vojenský výcvikový priestor Javorina, ale aj tam je miestami 15 cm vody, \" uviedla pre TASR prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Kežmarku Eva Kelbelová. Dodala, že tretí stupeň vyhlásili ráno o štvrtej v obci Tvarožná, o šiestej v Jurskom, o siedmej v Ihľanoch a o necelú hodinu neskôr v Ľubici.
\"Situáciu v Ľubici monitorujeme. Na mieste sú naše mechanizmy. Odstraňujeme plávajúce konáre a kmene, ktoré by mohli upchať mostné profily, \" priblížil aktuálnu situáciu riaditeľ Povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž. Dodal, že tretí stupeň platí aj na miestnych tokoch v Ľubotíne, Pustom Poli, Mníšku nad Popradom, Kolaškove, Orlove a Sulíne v okrese Stará Ľubovňa, kde už taktiež zasadala obvodná povodňová komisia.
V Popradskom okrese je zatiaľ relatívny pokoj. Rieka Poprad je podľa Baláža 30 cm pod hranicou druhého povodňového stupňa.

Olejníkov - Dovedna 160 ľudí evakuovali dnes v dopoludňajších hodinách kvôli rozvodnému potoku Ľutinka z rómskej osady v obci Olejníkov v Sabinovskom okrese do tamojšieho kultúrneho domu.
Pre uvedený počet Rómov, medzi ktorými je zhruba 120 detí, zabezpečuje samospráva občerstvenie a za pomoci vojska aj postele a prikrývky. \"K evakuácii sme pristúpili pretože vody potoka potrhali brehy a hrozilo, že so sebou odnesú aj príbytky Rómov, \" uviedla pre TASR starostka obce Eva Bartošová. Dodala, že podobná situácia je aj v obci. \"Ľudia si však pomáhajú ako vedia, \" doplnila starostka.
V Olejníkove v dôsledku silných dažďov vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity už v priebehu soboty. Voda zaplavila suterény a pivničné priestory rodinných domov, studne, dvory, polia a záhrady, postrhávala lávky a mosty, zničila miestne komunikácie a podpísala sa pod zosuvy pôdy.
Podľa starostky na svahy Ľutinky navážajú kamene a kmene borovíc, aby zabránili ich ďalšiemu trhaniu. \"Vlani zažilo 370 obyvateľov obce niečo podobné, tohtoročné záplavy sú však oveľa horšie, \" doplnila Bartošová.
 

Vyberte región

mark